Ruinbarer og Trashpubs
August 18th, 2013 Af susan

I en storby der satser på det upolerede

Budapest overrasker altid positivt!

Ved vores seneste besøg blev vi fuldstændigt overrumplede af de mange mange ruinbarer og trashpubs, der ligger i baggårdene - særligt i den gamle jødiske bydel på Pestsiden. Indrettet med brugte paller, kabeltromler, genbrugsmøbler og imponerende kreativitet.

Stederne opstod oprindeligt, da saneringsmodne ejendomme, efter kommunismens fald, blev "overtaget" af besættere. Med tiden udviklede miljøerne i de besatte bygninger sig til spillesteder og barer. At stederne efterhånden blevet store turist attraktioner, det ved de godt i Budapests bystyre; som værtshusholder er det ikke svært at få lov at starte bar i en af ruinerne, men man skal love at bevare stedet som ruin.

Det er en stor fejl, at vi ikke har opdaget de steder før nu! Årsagen kan være, at de ikke udefra gaden gør det store væsen af sig. Der er ingen neonskilte, der viser at hér sker noget. Der er tværtimod mere sådan bare en malingsafskallet port ind til en gård - og derinde foregår festen.

I hver sin ende af ruinbar/trashpub-skalaen fandt vi Anker’T og Szimpla Kert.

Anker'T er en simpel, minimalistisk indrettet, udendørs bar, der ligger i to sammenhængende baggårde. Bygningerne, der danner rammen om baren, husede tidligere en fabrik. Nu står de nærmest som ruiner; døre og vinduer er pillede ud, puds (både udvendigt og indvendigt) er slået af, flere steder helt ind til stenmurene, og al interiør er taget ud af de tidligere lokaler. Det er helt fantastiske kulisser for stedet.


Toppen af kabeltromler brugt som bordplader


På dametoilettet hænger denne lampe - et hvidmalet brædt med fatninger og pærer


I den bageste gård ligger køkkenet, der har åbent hele natten...


...og serverer en fantastisk version af klassikeren 'hotdog'

Szimpla Kert (der i øvrigt ligger nr. 3 på Planet Hollywoods liste over de bedste cafeer i verden) er Anker’Ts absolutte modsætning; “findes det - findes det her”! Og med grafitti på væggene i en grad, så stedet kan konkurrere med barerne i Berlins Kreutzberg kvarter.

Szimpla Kert er faktisk umulig at beskrive - og så prøver jeg alligevel. Også Szimpla Kert ligger i en åben baggård, men er desuden indrettet i de omkringliggende lokaler, og i rum på 1. sal. Hvert eneste rum er en oplevelse af uendeligt mange loppefund. I den åbne gård står en gammel trabant, der har fået skåret taget af, og som nu fungerer som bænk og bord, ligesom et halveret badekar er blevet til sofa. Svævende i luften hænger cykler, et fulgebur, gamle stole, en havenisse på en gynge og...
Om søndagen er der Farmers Market i Szimpla Kert


Szimpla Kert er et fuldstændigt fascinerende sted.

I spændet mellem de to steder findes bl.a.:
Kuplung, godt gemt i baggården i Király u. 46
Mumus, udendørs og indendørsmiljø, Dob u. 18
Corvinteto, natklup på taget af et gammelt stormagasin, Blaha Lujza tér 1-2
Csendes Létterem, hygge og god atmosfære, Ferenczy István u. 5
Spiler, Király u. 13, er ikke en egentlig ruinbar, men et super populært spisested, der har taget elementer fra trashpubsne til sig

Fælles for alle stederne er, at gæsterne er en blandet flok. Og man føler sig velkommen - også selv om man godt og vel har passeret 40, ikke nødvendigvis er særlig alternativt klædt på, og faktisk i den grad ligner en turist, der får sig noget af en oplevelse.


Følg NoRubbish på Bloglovin

Tilføj kommentar