På et loft i Budapest
June 20th, 2013 Af susan

NoRubbish på besøg hos ArtKRAFT

Jeg har tidligere skrevet om ungarnske ArtKRAFT på NoRubbish.dk. Og for kort tid siden, da vi endelig igen var i fantastiske Budapest, havde jeg lavet en aftale med Áron Gesler and Katalin Baracsi, der er folkene bag ArtKRAFT.

Efter at have cyklet 12,9 km ud af Budapest i bagende sol, på en alt for trafikeret vej kom vi til et helt stille, meget chamerende værkstedsmiljø, hvor der tilsyneladende ikke skete noget som helst. Det lignede noget fra 30'erne. En venlig mand, der sad for åben dør i et af værkstederne, viste os hen til enden af den ene bygning, hvor Áron i samme øjeblik kom ned trappen for at tage imod.

Vi gik op ad en smal trappe og kom til et industrielt-genbrugs-paradis!
Fra bjælkerne i loftet hænger skønne, originale, ungarnske industrilamper.

Det er Katalin, indretningsarkitekt med forkærlighed for det rå og industrielle, der er den kreative sjæl hos ArtKRAFT.

Áron, der er hendes mand, er tydeligt imponeret af hendes evner til at se noget i en ting, som han ikke altid i første omgang kan se.

Varerne finder Katalin og Áron rundt om, mest i Ungarn, men også på rejser i andre af de tidligere østeuropæiske lande. Når de gamle, brugte ting lander på loftet i Budapest skal de istandsættes - mere eller mindre. Nogle få ting går hen og får et helt andet liv. Det gælder f.eks. en flok gamle langrendsski, som Katalin har lavet til en ny bordplade på et gammelt bord.

Kunderne er worldwide. Primært restauranter, cafeer og virksomheder. Og Sverige bliver nævnt, som et af de steder, hvortil der ofte sendes varer.

Midt i lokalet ligger en stor stak gamle sække.De ligger og venter på at blive brugt i Katalin og Árons nye projekt Benzolbag, hvor de sælger vintage læder tasker og tasker lavet af netop gamle sække.

Tilbage i Danmark sidder jeg og glæder mig over den flotte røde lampe, som vi fik transporteret på cyklen tilbage til centrum af Budapest og derefter med flyet hjem. Den skal op på den hylde, som vi (snart) får lavet, sammen med den gamle forstærker og pladespilleren.Emaljeskiltet, hvorpå der står: "Rygning og åben ild forbudt" (det lovede Áron i hvertfald!), skal vi nok også finde en fin plads til.

Du kan læse mere om ArtKRAFT på deres egen side www.loftdesign.hu, der er delvist oversat til engelsk og tysk.

Og så må jeg i øvrigt sige, at jeg er ovenud overrasket over genbrugstrenden i Budapest. Den indre by på Pestsiden er fyldt med baggårdsbarer, der er indrettet af gamle paller og genbrug. Jeg har ikke noget andet sted set det så massivt. Mere om det snart!!