Resecond
November 18th, 2012 Af susan

Verdens første kjole bytte butik ligger i Jægersborggade i København

Da jeg kommer ind ad døren i Jægersborggade 49 sidst på eftermiddagen denne dejlige november dag, sidder Stine i den lille sofa sammen med sin veninde. "Hun har været så sød at hente kaffe til os" siger Stine, der er kvinden bag Resecond.

I prøverummet er der stille aktivitet, en ung kvinde kommer ud og har et øjeblik svært ved at vælge mellem de to kjoler, hun har prøvet - og dog, den beigefarvede har suverænt flotte ærmer, så det bliver den.

Inden hun kan tage kjolen med hjem, skal hun lige meldes ind i fællesskabet - fælles skabet med de mange kjoler. Det tager lidt tid med spørgsmål, udfyldelse af formularer og en masse hyggesnak. Hun skal kun være medlem i en måned - i denne omgang i hvert fald - for hun rejser til Kina inden længe, og skal være der i et halvt år.

Det koster 150 kr. om måneden at blive medlem af Resecond, 100 kr. om måneden hvis man betaler for 6 måneder, og 83 kr. om måneden hvis man betaler for et år ad gangen. Første gang man skal bytte, skal man selvfølgelig medbringe en kjole; den skal være ren og af god kvalitet - om kravene er opfyldt vurderes på stedet.

I mellemtiden er Nanna Schelde kommet ind ad døren. Hun er journalist på Kristeligt Dagblad, og er kommet for at lave en historie om Resecond. Der er massiv interesse for kjolefællesskabet! På meget kort tid har der været artikler om Resecond i Politiken, Børsen og Berlingske bare for at nævne nogle. Og historien om butikken er fortalt på et utal af blogs.

What's Mine Is Yours: The Rise of Collaborative Consumption hedder bogen, der fik Stine Skytte og hendes mand til at springe fra tanke til handling. Bogen handler om at bytte, låne og leje i stedet for at eje. Og 1. september 2012 åbnede de Resecond, verdens første kjole bytte butik - eller en rigtig butik er det jo så ikke.

Stine er træt af overforbrug; at dele er at eje meget mere, det er hendes holdning. Og i stedet for de sædvanlige prisskilte på kjolerne i butikken sidder skilte med den enkelte kjoles historie; har kjolen været i Paris, har den været brugt på første date med manden, eller er det bare kroppen og kjolen, der ikke længere er helt på bølgelængde?I længere tid har en ung kvinde gået stille rundt i butikken og studeret den eventyrlige mangfoldighed af kjoler, der hænger på bøjlerne. Forsigtigt henvender hun sig. Hun har taget nogle kjoler med, og hun vil høre om Stine er interesseret.

Kvinden hedder Kate, er 24 år, læser historie og må i øvrigt have en hel del kjoler; for alene i tasken her er der ikke så få. Fine, fine kjoler ikke mindst den lange blå kjole med de hvide prikker som Kates kærestes bedstemor har haft på til sit sølvbryllup. Den og et par andre vælger Stine ud - og så bliver Kate ellers udstyret med en stak papmærker, en kuglepen og en opfordring til at skrive kjolernes historie.

I øjeblikket er der 85 medlemmer, "eller der omkring" siger Stine. Og jeg kan godt forstå, at hun er ikke er helt opdateret; for alene mens jeg var i butikken, blev to kvinder meldt ind. Det går på alle måder stærkt.

Der skal være være 300 medlemmer, før Stine selv kan begynde at hæve løn. Og det skal der nok komme. Konceptet er simpelthen sådan en god idé, og stemningen i butikken er så enestående, at den i sig selv er værd at komme efter.

Resecond
Jægersborggade 49
2200 København N

Åbningstider
Onsdag - fredag 12 - 18
Lørdag 10 - 14

Bor du ikke i nærheden, har du mulighed for at kjolebytte via iphone. Det kan du læse mere om på www.resecond.com


Tilføj kommentar