Når upcycling er fair trade
October 9th, 2012 Af susan

Hammershus Fairtrade

"Det nytter ikke at mene, at folk skal købe af medlidenhed - de skal købe, fordi de synes, at tingene er flot designet" siger Morten Ledskov som noget af det første, da jeg møder ham i fair trade butikken i Allinge. Og butikken er fyldt op med flot design; tasker, puder, kurve og legetøj - f.eks.!

En del af varerne i butikken er importeret af Mortens eget firma Hammershus Fairtrade og kommer primært fra samarbejdspartnere i Ghana.

"Vi tager udgangspunkt i konkrete lokale traditioner" siger Morten Ledskov, "som kurvefletterne i Bolgatanga området i det nordlige Ghana, og så hjælper vi dem med at tilpasse kurvenes design og farver, så de kan sælges hos os".

Kurvefletning er en meget gammel tradition i det nordlige Ghana. Men indtil Morten kom forbi, blev der kun produceret til det lokale marked, ofte via mellemmænd og under alle omstændigheder til meget lave priser. I dag producerer grupper af primært enlige kvinder på fair trade vilkår, med faste aftaler om afsætning og anstændig betaling. Det betyder, at kvinderne kan sende deres børn i skole og i øvrigt leve et værdigt liv.


Kurv flettet af genbrugsplast og stofrester.

Samme historie kan fortælles om de håndlavede glasperler. Glasperlerne bliver lavet af genbrugsglas der knuses, smeltes om og håndmales efter mønstre, der er unikke fra familie til familie.

Ud over de farverige, håndmalede perler, der sælges via Hammershus Fairtrade, fremstiller kvinderne også smykker for den bornholmske glaskunstner Pernille Bülow - et samarbejde mellem de ghanesiske kvinder, Pernille Bülow A/S og Danida. Designprocessen styrer Pernille Bülow. To-tre gange om året tager hun sammen med et medarbejdere til Ghana med ny inspiration og nye designs til kvinderne. Pernille Bülows sans for farve og design har gjort smykkerne til et smukt miks mellem dansk design og afrikansk tradition.

Trashy Bags, som jeg tidligere har omtalt her på NoRubbish.dk, er en af de helt store, afrikanske succeshistorier. Hammershus Fairtrade importerer Trashy Bags' produkter, og Morten Ledskov kalder det en mønsterarbejdsplads. Han fortæller: "Arbejdsforholdene på fabrikken er helt igennem i orden, og grundlæggeren af virksomheden, englænderen Stuart Gold, er et virkeligt fint menneske."

I Ghana sælger gadesælgere is, yoghurt og vand i små farverige poser, og de tomme poser ligger overalt i gaderne. Trashy Bags indsamler de tomme poser og bruger dem - primært - til at lave tasker af.

"Trashy Bags produkter er af meget høj kvalitet og bliver produceret under ordentlige vilkår for medarbejderne. Det betyder, at de er relativt dyre, og det gør det vanskeligt at konkurrere med mange tilsvarende produkter på markedet. Ved første øjekast ligner de produkterne fra Trashy Bags. Men få har samme kvalitet, og de er i mange tilfælde produceret under meget anderledes forhold" siger Morten Ledskov.


Fra Hammershus til AfrikaI 2005, den 13. juli, på 20 års dagen for Live Aid arrangement afholdte Hammershus Fairtrade den første af de årligt tilbagevendende Hammershus Fairtrade Concerts. Koncerterne foregår, næsten selvsagt, i Hammershus' smukke kuliser. De har hvert år givet overskud, et overskud der investeres i langsigtede, bæredygtige initiativer i Afrika. Læs mere om initiativerne her.

Filmen og de smukke billeder i artiklen er lavet af Jacob Crawfurd.

Tilføj kommentar