Piet Hein Eek
July 7th, 2012 Af susan

Scrapwood

Hvis man vil have succes og designe smukke genstande er det langt vigtigere at skabe stimulerende omgivelser for sin dagligdag, end det er at opsætte alle mulige mål for fremtiden. Sådan skrev Piet Hein Eeks allerede i en eksamensopgave. Og det var ikke bare en smart formulering brugt for at imponere sine lærere. Det er sådan, det er for ham.

At Piet Hein Eek har skabt de allermest stimulerende omgivelser for sin dagligdag kan ikke rigtig diskuteres. I en gammel Phillips fabrik uden for Einhoven har han sammen med sin partner Nob Ruijgrok indrettet enestående arbejdsomgivelser. Udover værksted er der udstillingsrum, butik og restaurant i den store bygning.


Billedet herover har jeg lånt fra Sofie Brunner, der i sin blog på RUM har et indlæg om netop de fantastiske omgivelser i den gamle Phillips fabrik.

Piet Hein Eek lavede sit første scrapwood projekt til sin afgangseksamen på Design Academy, Eindhoven - en reaktion mod det perfekte, et ønske om at vise, at det er muligt at designe produkter, der er funktionelle og appelerer til vores æstetiske sans, selv om de er lavet for små midler og af materialer der er ubegrænset adgang til.
Herover stole fra Scrapwood kollektionen. Den samlede kollektion kan ses på www.pietheineek.nl

Eek er dybt betaget af materialer, og det er i høj grad hans kærlighed til materialerne, der driver ham. Derfor nøjes han heller ikke med at designe sine produkter; han fremstiller dem bagefter og elsker håndværket.

Han bliver mange steder fremhævet som eksponent for bæredygtigt design, men det er han ikke entydigt enig i.

Han vil helst ikke puttes over i hjørnet med bæredygtighed og økologi. Han mener, at megen af den udvikling, der sker ovre i det hjørne, mest af alt handler om at fastholde vores livsstil, som den er nu, at sikre at vi - dog med lidt bedre samvittighed - kan leve, som vi hele tiden har gjort. Eek ser meget hellere fundamentale forandringer.

Han tager afstand fra masseforbrug, han er optaget af at lave produkter med lang levetid - både hvad angår holdbarhed og design. MEN han bruger nu altså først og fremmest genbrugstræ, fordi det er smukkere - og billigere - end nyt træ. Hans kærlighed til materialet kommer først!

I forbindelse med Danish Crafts nytårskur feb. 2011, hvor Piet Hein Eek var en af hovedtalerne, lavede Bo Bedre et interwiev med ham. I det knap 7 min. lange klip fra interviewet, som du kan se her, er temaet netop Eeks holdning til bæredygtighed.

Piet Hein Eek har været udstillet på MoMA i New York, the Milan Furniture Fair i Italien og Cïbone i Tokyo.
I Danmark forhandles Eek hos:
Holly Golightly
Møntergade 5
1116 København K
Tlf.: 33 14 19 20

Her er en del af Scrapwood kollektionen på lager, resten kan bestilles hjem - har jeg fået fortalt.

Kommentarer

  1. Stigne says:

    Rigtig god artikel omkring personen Piet Hein. Jeg synes, at han har nogle fantastisk gode holdninger.

Tilføj kommentar