Nedbrydelig fiberflaske
May 28th, 2012 Af susan

Udviklingsprojekt hos danske EcoXpac

Tænk hvis det kunne være slut med plasticflasker, der flyder i naturen. Det kan det måske.

Ingeniøren fortæller den 18. maj 2012 om udviklingen af verdens første nedbrydelige flaske - med egenskaber der gør, at den kan erstatte de traditionelle plasticflasker.

Det er danske EcoXpac, der i samarbejde med Teknologisk Institut kæmper med Kina om at blive de første i verden, der kan sende en nedbrydelig flaske på markedet.

Den nedbrydelige flaske vil blive fremstillet af celloluse på basis træfibre - fra fyrretræer. Det har vist sig, at de har de længste fibre, hvilket giver den bedst egnede celloluse.

Fiberflaskerne vil kunne fremstilles i vilkårlige flaskedesigns med skruelåg eller engangsforsegling og vil kunne anvendes i eksisterende fyldningsanlæg. Selve produktionen af flasken - når Ecoxpac kommer dertil - vil ske på baggrund af en helt ny teknologi, der sikrer energibesparelse på op til 80 %.

Den sidste udfordring, der skal løses, inden flasken kan sendes på markedet, er udviklingen af en belægning til indersiden af flasken. Belægningen skal sikre at væsken i flaskerne holdes inde. Og her er det muligt, at udviklerne bliver nødt til at benytte sig af en regel, der siger, at flasken betragtes som nedbrydelig, hvis 97 % af den kan nedbrydes. Dermed har udviklerne 3 % at gøre godt med, og det skulle kunne lade sig gøre.

Ærgerligt ikke at kunne nå de 100 %, men dog et kæmpe miljømæssigt fremskridt.

Læs mere om udviklingen af fiberflasken, der i øvrigt støttes økonomisk af Fornyelsesfonden, på www.ecoxpac.dk

Tilføj kommentar