Upcycle House
April 9th, 2012 Af susan

Fremtidens parcelhus bygget af skrald.

'I dag er der et stort fokus på at nedbringe energiforbruget til varme og strøm i bygninger, mens vi bor i dem. Det næste naturlige skridt er at se på energiforbrug og CO2-udledning, når husene bygges.' Siger de hos Realdania Byg, der står bag byggeprojektet Upcycle House.

Ambitionen er at opføre et upcycling parcelhus, der netop fremstår som et normalt parcelhus med arkitektoniske kvaliteter og alle moderne installationer. Og selvom Upcycle House blot bliver ’et af husene på vejen’ skal det være blandt de flotteste. Det skal bygges af genanvendte materialer, men ikke udstråle genbrug.

Der vil være stort fokus på økonomien. Huset skal opføres så det prismæssigt er konkurrencedygtigt i forhold til traditionelt byggede huse. Alt i alt skal arkitektur, økonomi, miljøhensyn og moderne behov tilgodeses i et og samme hus.

Basismaterialet i det kommende Upcycle House bliver skibscontainere, der er fremstillet i Østen til en pris, der er så lav, at det ofte er billigere at købe en ny container end at sejle en tom tilbage. Og da vi i Vesten importerer mere fra Østen, end vi eksporterer, hober containerne sig op i de store havne. De kan derfor købes billigt, og det har fået kreative folk på banen.

Ud over containerne vil Upcycling House projektet opspore og bruge så mange genbrugsmaterialer, som det er muligt. Det kan være isolering lavet af optrevlet denimtøj eller køkkengulve af champagnekorkpropper, men det kan også være den klassiske gipsplade. Danmark har nemlig en virksomhed, som har opfundet et unikt system til indsamling og forvandling af gipsaffald til nye gipsplader, og som siden 2005 har sparet lossepladserne for mange hundrede tons affald.

Der vil blive målt og regnet på, hvor lidt CO2 man kan nøjes med at udlede for at skabe et almindeligt parcelhus, så samspillet mellem en lang række materialer og bygningsdele på én gang ubemærket vil danne ramme om en families hjem, og samtidig stå som et markant initiativ i forhold til klimaet.

Det er Lendager Arkitekter, der er valgt som arkitekter på huset. Det opføres som showcase i løbet af 2012, og skal fungerer som inspiration for fagfolk, producenter ogikke mindst for den brede brfolkning. Når det er færdigbygget vil det således blive åbnet for offentligheden.

Læs mere om Upcycling House på www.realdaniabyg.dk og www.lendagerark.dk

Tilføj kommentar