NoRubbish i Buenos Aires
April 18th, 2012 Af susan

– et mekka for folk med interesse for genbrugstanken.

Tilsyneladende bliver intet brugbart kasseret i Buenos Aires - og slet ikke bilerne ;-) Brugte møbler, bygningsdele, reservedele - ja alt - ser ud til at blive solgt som genbrug. Mængden af genbrugsbutikker, -markeder og haller er overvældende og entusiasmen er fascinerende.

Særligt er bydelen San Telmo et mekka for os, der interesserer sig for genbrugstanken. I San Telmo sælges først og fremmest mindre artikler som tøj, bøger, køkkenudstyr, billeder, legetøj, mindre møbler og ikke mindst prismelysekroner.

Verdenskendt i Buenos Aires er søndagens San Telmo antik marked (la feria de San Telmo) - et marked der starter på Plaza Dorrego og fortsætter af gaden Defensa hele vejen, 1,8 km, til Plaza de Mayo. Der er ubeskriveligt mange boder og helt ubeskriveligt mange shoppere, der summer omkring. Genbrugsboder, der særligt fylder Plaza Dorrego, blandes med spændende lokal kunsthåndværk, gademusikanter, interimistiske grillfester og dejlig søndagsstemning.


Centralt i San Telmos store, gamle markedshal Mercado de San Telmo ligger det lokale madmarked. Lidt utraditionelt er madmarkedet omgivet af genbrugsboder, der faktisk fylder langt det meste i hallen; nogle af dem uoverskuelige rodebutikker med tøj, tasker og sølvtøj i en stor forvirring, men mange af dem specialiseret i f.eks. gamle kameraer, gamle butiksvægte, gamle telefoner, bøger, pelse/skintøj osv. Et meget levende sted!

Læs mere om Mercado de San Telmo på www.mercadodesantelmo.com.

I området omkring markedshallen er gaderne fulde af fantastiske genbrugsbutikker, der bl.a. sælger det flotteste brugte interiør - og som skrevet; ikke mindst prismelysekroner, enorme prismelysekroner fra Buenos Aires storhedstid.


I bydelen Palermo fandt vi genbrug, der rent fysisk kræver mere plads end den, der er i de små butikker i San Telmo.

I Palermo ligger Mercado de pulgas; en enorm hal med - primært - brugte møbler.

Og alene inden for 300 m på Avenida Cnel. Niceto Vega stødte vi på disse to genbrugsbyggemarkeder. Man får en fornemmelse af at der faktisk passes på tingene i byen, at gamle nedrivnings ejendomme skilles nænsomt ad så delene kan bruges igen.Også skrotkunst og anden upcycling så vi i stor stil - i butikker og ikke mindst på søndagens marked i San Telmo.

Som disse charmerende tangodansere lavet af brugte tændrør og gamle søm. Den glade skrotkunstner på billedet viser stolt en temmelig stor grib frem; bemærk bagkroppen lavet af en gammel geværkolbe.


Og de efterhånden velkendte gummitasker - disse fra Neumática i usædvanlig flot design og god kvalitet - som vi fandt hos ADOM club en spændende butik med genbrugstøj, upcycling effekter, kaffebar og live dj - det sidste dog kun om lørdagen.Bogbilen her - et i øjnefaldende indslag i gadebilledet - ses både dag og aften. Og ja, den kører rundt i gaderne! Bøgerne er brugte og gives væk. Vel; man kan få lov til at give et bidrag, men der er intet pres, overhovedet ikke! Og inden vi vidste af det, stod vi med et godt gennemlæst eksemplar af "The name of the rose" i hånden, hvorefter den smilende bogmand forsvandt ind i vinbaren på hjørnet. Vi så ham flere gange holde på netop det hjørne - det var nu også en rigtig hyggelig vinbar!


Til sidst vil jeg på det varmeste anbefale Casa San Telmos udlejningslejligheder i gaden Peru - indrettet med sjæl, råt og med charmerende brugte møbler. Ikke mindst er beliggenheden fantastisk!
Casa San Telmo, lejlighed 61
Casa San Telmo, lejlighed 62
Links:
www.adomclub.com.ar
www.casasantelmo.com.ar
www.mercadodesantelmo.com
www.neumatica.com.ar

Tilføj kommentar