Cradle2Cradle
September 14th, 2011 Af susan

En verden af overflod – uden begrænsninger, forurening og affald

Warning: getimagesize(http://79bf5c1ec394572225ec12c2b3161b6bca3295ba.web10.temporaryurl.org/wp-content/uploads/2010/05/dentekniskecyklus-300x295.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /customers/2/8/1/norubbish.dk/httpd.www/wp-content/themes/NoRubbish/single.php on line 27
Cradle to Cradle konceptet er udviklet af den tyske kemiprofessor Michael Braungart og den amerikanske arkitekt William McDonough. Konceptet går meget kort fortalt ud på at tilrettelægge produktion og levevis sådan, at det vi i dag betragter som affald i stedet bliver næringsstoffer for fremtidige generationer af produkter.

Cradle to Cradle tankegangen handler om, at vi skal designe og producere vores varer uden at efterlade spild, forurening og affald. Braungart og McDonough er inspireret af naturen, hvor ”affald er lig med føde”, og det er dette princip, som de foreslår, at virksomheder, designere og fabrikanter indretter deres produktion efter.

Cradle to Cradle handler ikke om, at vi skal begrænse os og minimere vores fodaftryk på Jorden. I stedet skal vi lade alle materialer køre i biologiske og tekniske kredsløb, hvor det, der ikke kan bruges, indgår som ”føde” i det næste led. På den måde behøver vi ingen lossepladser og giftdepoter længere. Konceptet har fokus på hele livscyklussen - på et evigt flow.

Cradle to Cradle, vugge til vugge, går altså skridtet videre end vugge til grav tankegangen og kan anvendes på alt fra produkter, produktion, bygninger og hele byer.

Cradle to Cradle konceptet støtter vækst, produktion og forbrug. For at undgå at belaste og destruere naturen handler det først og fremmest om nytænkning. Et eksempel på en ting der trænger til nytænkning er bilen. Bilen, som den er i dag, skaber en konflikt i os mellem ønsket om mobilitet og en veloplagt og sund verden. Men i stedet for at erklære bilen for fjenden, påpeger Cradle to Cradle tankegangen, at den reelt set bare ikke opfylder vores behov. Den er som sagt moden til nytænkning.

Cradle to Cradle forener miljøfremme, social retfærdighed, teknologisk fremskridt og økonomisk vækst. Koncetet kan beskrives som "Den næste industrielle revolution" og har allerede en lang række succeshistorier bag sig.

Se mere på: www.mcdonough.com og www.vuggetilvugge.dk

Tilføj kommentar